Samen naar duurzaam
Vanaf 2050 moeten alle gebouwen in Nederland gemiddeld CO2-neutraal zijn. Dat betekent dus ook voor de 7.500 woningen van Thius. Een deel van de woningen is duurzaam, met de rest gaan we mee .
Betaalbaarheid staat voorop Wij leggen de nadruk op uitsluitende maatregelen. Een goed gecombineerde woningminder energie. Dat merkt u als huurder direct in uw portemonnee. We zetten in op de toekomstklaar van 6.000 woningen, een kwart daarvan maken we bovendien aardgasvrij.
Wanneer is uw huis aan de beurt? Thius wil de dubbele tien jaar alle woningen toekomstklaar isoleren. We kunnen helaas niet alle woningen in één keer aanpakken. We gaan projectgewijs te werk, dus per straat, wijk of woongebied. Als we plannen hebben voor uw huis, dan hoort u dat op tijd van ons. Daarbij brengen we het proces voor u duidelijk in beeld, dit noemen we 'De Duurzame Reis'.
STAP 1 Onderzoek
Onderzoek in uw straat
Thius bereidt de verduurzaming van uw woning voor. Dat betekent dat er in uw straat of complex onderzoek wordt gedaan. Deze onderzoeken zijn veelal wettelijk verplicht en noodzakelijk om een goed plan te maken voor uw woning.
Verschillende soorten onderzoek
Er zijn verschillende soorten onderzoek nodig. Bijvoorbeeld naar de technische staat van de woning, maar ook onderzoek naar beschermde vogels en vleermuizen. De onderzoekers hoeven hierbij niet ín uw huis te zijn. Goed om te weten: onderzoek naar vleermuizen vindt 's nachts plaats.
Wanneer gaan we van start?
Vanaf nu tot en met september 2024 en vanaf maart tot en met augustus 2025 lopen er ecologische onderzoeken in verschillende wijken. Deze onderzoeken kunnen ook in de avond of heel vroeg in de ochtend zijn. Bedenk daarbij dat deze trajecten lang - soms tot wel enkele jaren - kunnen duren.
Wilt u meer weten?
Onze onderzoeken worden uitgevoerd door de bureaus Loo Plan en Econsultancy. U vindt hiernaast een overzicht van de adressen waar onderzoek wordt gedaan.
Let op: onderzoekers kunnen zich identificeren En zij kunnen een opdrachtbrief laten zien als u daarnaar vraagt. Doet u dat gerust als u het niet vertrouwt.
STAP 2 Vooropname
Stap 2 in De Duurzame Reis
We gaan van start
De vooropname is de laatste stap voor we kunnen starten met de uitvoering. We zorgen in deze fase voor een goed algemeen beeld van de woningen waar we aan het werk willen. Ook hebben we de beschermde diersoorten in beeld, dit is nodig om van Provincie Gelderland aan het werk te mogen (zie ook Ecologisch Onderzoek).
De aannemer komt langs
Bij de vooropnames komt de aannemer kijken zodat ze een goede planning kunnen maken en de juiste materialen kunnen bestellen. Soms is het nodig dat ze bij alle woningen binnen kijken, soms is het genoeg om bij een aantal huizen binnen te kijken.
U ontvangt ons voorstel
U krijgt aan het eind van deze fase een voorstel waarin staat wat we met uw woning van plan zijn. Ook staat erin wat we van u verwachten en wat u van ons en de aannemer mag verwachten. Als 70% van de bewoners in het project akkoord is met de plannen, gaat het gehele plan voor alle bewoners door.
STAP 3 Uitvoering
Stap 3 in De Duurzame Reis
De aanpak
Na de vooropname is het voor uw huis duidelijk wat er moet gebeuren en weet u waar u aan toe bent.
Hoe lang duurt het?
Hoe lang de aannemer in of rond uw woning bezig is, hangt af van wat er noodzakelijk is. Toekomstbestendig isoleren betekent soms een heel nieuw dak en nieuwe ramen, dat duurt een paar weken. Soms is het na-isoleren van de spouw voldoende en merkt u bijna niets van de werkzaamheden.
STAP 4 Nazorg
Stap 4 in De Duurzame Reis
De bewoner tevreden
De aannemer is klaar. We doen er alles aan om te zorgen dat u tevreden bent over het proces. Er kan toch iets niet helemaal goed zijn gegaan. De aannemer of Thius komt bij u terug voor deze nazorg.
Heeft u een (hybride) warmtepomp gekregen?
Dan nemen we enkele keren contact met u op. We controleren of de installatie goed werkt en of u nog vragen heeft over het gebruik van de installatie.
Heeft u een reparatieverzoek?
Maak dan even een melding.
Heeft u een klacht?
Lees hier wat u kunt doen.
STAP 5 Wonen in een duurzame woning
Stap 5 in De Duurzame Reis
Anders wonen
Een goed geïsoleerde woning woont anders. U moet zelf goed ventileren bijvoorbeeld. Er moet lucht door uw woning stromen om deze goed en zuinig te kunnen verwarmen. Met frisse lucht voorkomt ook vocht en schimmel in huis en houdt u gezond.
Wie doet wat?
Wat kunt u doen?
Wonen in een goed geïsoleerd huis is anders dan in een niet zo goed geïsoleerd huis. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe beter u zelf moet ventileren om te zorgen voor voldoende gezonde en droge lucht in huis. Hieronder vindt u tips en trucs om het beste uit uw woning te halen.
Wat doen wij?
Thius gaat de aankomende jaren de volgende stap maken in het energiezuinig maken van de woningen. Veel woningen zijn al goed, maar kunnen nog beter. We hebben bijzondere aandacht voor de EFG-labels, uiterlijk 2028 zijn deze woningen verbeterd.