Warmtepompen

Als de cv-ketel aan vervanging toe is, is het een goed moment om een hybride warmtepomp te plaatsen. De overheid heeft als doel dat alle huizen in Nederland in 2050 van het gas af zijn. Een warmtepomp is een goede (tussen)stap naar gasloos wonen. U draagt bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot. En met een warmtepomp kunt u uw gasverbruik flink verlagen. U heeft dan minder last van de stijgende gaskosten.

Wat is een hybride warmtepomp?

Zo werkt het

Een hybride warmtepomp is de snelste manier van verduurzamen. Je breidt namelijk je bestaande cv-installatie uit met een warmtepomp. Je bent daarmee niet volledig van het aardgas af, maar bespaart jaarlijks tot wel 70% op je gasverbruik zonder ingrijpend te hoeven verbouwen. Een hybride warmtepomp verbruikt wel stroom.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnen(1)- en buiten(2)-unit en werkt voor een deel hetzelfde als een volledig elektrische warmtepomp. De buiten-unit staat in de tuin, deze haalt warmte uit de buitenlucht en draagt dit via een speciaal koelmiddel over aan de cv-installatie van jouw woning.

       

Isolatie is nodig

De woningen die geselecteerd zijn voor het plaatsen van een hybride warmtepomp zijn goed geïsoleerd. Dat is nodig, want anders levert het niet voldoende resultaat. Nadat de pomp is geplaatst, krijgen de huurders van de monteur uitleg over de warmtepomp.

Maakt warmtepomp geluid?

Een buiten-unit is niet geluidloos. Het geluid bestaat met name uit verplaatsing van lucht en de werking van de pomp, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een koelkast of een airco. Gelukkig zijn deze units al veel stiller dan enkele jaren geleden. Ze voldoen aan de nieuwste normen. Door te zorgen dat hij stevig op geluiddempende blokken staat, en niet kan schudden of trillen, is er nog minder geluid. We houden ook rekening met de positie waar de buitenunit komt te staan.

Hybride lucht-water warmtepomp

Zo werkt het

Een hybride warmtepomp is een verlengstuk van je cv-ketel. Eigenlijk is het een soort airco, een airco haalt warmte uit de lucht en maakt hier koele lucht van. Een hybride warmtepomp haalt ook warmte uit de lucht, door middel van een ventilator wordt lucht langs een warmtewisselaar geleid. De warmte die dan vrijkomt wordt gebruikt om water te verwarmen. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, is er geen CO2-uitstoot. Dit maakt het apparaat wel iets langzamer in het verwarmen. 

Als er snel warmte gevraagd wordt, slaat de cv-ketel aan. Voor tapwater zal de cv-ketel altijd aan gaan. Ook als het buiten kouder wordt, kan er minder warmte uit de lucht gehaald worden. De cv-ketel zal dan eerder bijspringen.

Het apparaat bestaat uit een buitendeel dat de warmte opwekt en een binnendeel dat met de cv-ketel samenwerkt. Het buitendeel komt in de tuin te staan/hangen.. Een leiding loopt dan naar het binnendeel, dat het liefst zo dicht mogelijk bij de cv-ketel komt te hangen.

Waarom een hybride lucht-water warmtepomp

volgt

Dit zijn de voorwaarden

  • Goede isolatie: Goede isolatie is belangrijk voor de werking van de warmtepomp. Hoe beter de isolatie, hoe minder warmte de woning uitgaat. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken om de woning te verwarmen.
  • Lage temperatuur afgiftesysteem: De warmtepomp werkt in tegenstelling tot uw cv-ketel met een lage temperatuur (maximaal 45 - 55 graden). Uw huidige afgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met lage temperatuur.
  • Voldoende ruimte: Er moet voldoende ruimte zijn voor het plaatsen van de warmtepomp, zowel voor het binnen- als buitendeel. Hoeveel ruimte hangt af van de installatie. Bij de plaatsing van het buitendeel moet ook rekening gehouden worden met de geluidseisen van de overheid.
  • Zonnepanelen: Wij plaatsen alleen een hybride warmtepomp als uw woning voorzien is van zonnepanelen.

Als u een aanbieding krijgt van Thius voor het plaatsen van een hybride warmtepomp voldoet uw woning nu óf zeer binnenkort aan bovenstaande voorwaarden. 

We plaatsen alleen hybride warmtepompen in woningen waar een goed rendement haalbaar is.

Dit zijn de voor- en nadelen

Voordelen:

  • Geschikt voor huizen met (matige) isolatie en dubbel glas
  • Kan aangesloten worden op de bestaande cv-installatie
  • Werkt samen met de cv-ketel
  • Goed te combineren met huidige radiatoren
  • Een lagere energierekening: De kosten van het stroomgebruik zijn simpelweg goedkoper dan dezelfde kosten die u met gas gemaakt had. Zeker als u ook zonnepanelen heeft.
  • Beter voor het milieu.

 Nadelen:

  • Alleen verwarming; Alleen de verwarming wordt verzorgd, warm tapwater gaat via de cv-ketel of een boiler.
  • Comfort: Het comfort in de woning met een hybride warmtepomp is anders dan de volledige verwarming met een cv-ketel. Het duurt langer voordat de woning is opgewarmd. Dit komt omdat het water in het verwarmingssysteem een lagere temperatuur heeft. Daardoor duurt de opwarming van de woning langer. 
  • Er moet voldoende ruimte zijn om het binnendeel van de hybride warmtepomp bij de cv-ketel te kunnen plaatsen en buitendeel van de hybride warmtepomp in de tuin i.v.m. de geluidseisen van de overheid.

Waarom geen volledig elektrische warmtepomp?
Een warmtepomp, ook wel full electric warmtepomp genoemd, maakt geen gebruik van een cv-ketel. Daarom is deze alleen te gebruiken in een héél goed geïsoleerde (nieuwbouw) woning.

Volledig elektrische warmtepomp

Waarom een volledig elektrische warmtepomp?

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, de CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 50 tot 65 procent. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van het huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan de verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.

Zo werkt het

Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij wordt daarom ook wel all-electric genoemd De werking van een warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Een koelkast haalt alle warmte uit de lucht in de koelkast en geeft de warmte af aan de achterzijde van de koelkast. Een warmtepomp doet het andersom. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en geeft die warmte in huis af. Het hoeft daarvoor buiten niet warmer te zijn dan in huis, een warmtepomp kan namelijk ook warmte uit de lucht, bodem of het grondwater halen als het buiten koud is.

De elektrische warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als de woning heel goed geïsoleerd is. Hierbij kunt u denken aan vloer-, wand- of dakisolatie of lage temperatuurverwarming (vloer- of wandverwarming).Daarom maken wij vooral in nieuwbouwwoningen gebruik van een elektrische warmtepomp.

Verwarming met een lage watertemperatuur is comfortabel door de gelijkmatige temperatuur, maar werkt wel trager dan gewone verwarming. De woning warmt minder snel op. Daarom is het verstandig om ‘nachts en als u overdag weg bent de thermostaat hooguit 1 of 2 graden lager te zetten. De warmtepomp heeft dan minder moeite om de woning daarna weer op temperatuur te krijgen, dit is ook energiezuiniger.

Dit zijn de voor- en nadelen

Voor- en nadelen volledig elektrische warmtepomp

Voordelen

  • Geen cv-ketel en gasaansluiting
  • De woning wordt langzaam, maar constant verwarmt waardoor de stookkosten omlaag gaan
  • Tapwater wordt op een duurzame manier verwarmt

Nadelen

  • Alleen geschikt in nieuwbouw of volledig na-geïsoleerde woningen
  • Woning moet beschikken over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren
  • Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger stroomverbruik. (maar dit kun u halen uit de zonnepanelen op het dak)