Rookmelder

Onze woningen zijn bijna allemaal voorzien van een rookmelder. De rookmelders hebben een ingebouwde batterij die tien jaar mee gaat. Dit betekent dat na tien jaar de complete rookmelder vervangen wordt door een nieuwe. Aan de zijkant vindt u een sticker met daarop de datum waarop de rookmelder vervangen moet worden. Moet de rookmelder bijna vervangen worden? Neem dan contact met ons op. Wij komen bij u langs om een nieuwe te plaatsen. De rookmelder is aangesloten op het elektriciteitsnet. Valt de elektriciteit uit? Dan neemt de batterij het over.

Veel gevraagd over Rookmelder

Hoe kan ik testen of mijn rookmelder het nog goed doet?

Algemeen

​Het is verstandig om zo nu en dan te testen of uw rookmelder het nog goed doet. U kunt op de testknop drukken van de rookmelder. Het alarm moet dan 3x afgaan. Na het testen moet het rode lampje om de 45 seconden knipperen. Dit betekent dat de rookmelder het goed doet.

Moet ik mijn rookmelder schoonmaken?

Algemeen

Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Het kan zijn dat een rookmelder een ongewenst alarm geeft doordat de rookmelder reageert op bijvoorbeeld stof in combinatie met een grote luchtcirculatie. 

Schoonmaaktips: 

  • Stof de rookmelder 1 keer per maand af met een vochtige doek.
  • Maak de rookmelder 2 keer per jaar van binnen en buiten schoon met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een opzetstuk met een zacht borstelgedeelte.

Mijn rookmelder piept, wat kan ik doen?

Algemeen

Geeft de rookmelder elke 45 seconden een korte pieptoon? Dan is de batterij bijna leeg en moet er een nieuwe batterij in. Het piepen van de batterij komt vaak rsquo;s nachts voor. U kunt op het testknopje drukken om de pieptoon uit te schakelen. Geeft de rookmelder om de 45 seconden 2 korte pieptonen? Dan is de rookmelder defect.