Doorstroomregeling

Wilt u kleiner gaan wonen? Dan is de doorstroomregeling misschien iets voor u!
Huurt u een eengezinswoning van ons en bent u ouder dan 55 jaar? Misschien komt u in aanmerking voor onze doorstroomregeling. Met deze regeling kunt u met voorrang verhuizen naar een gelijkvloerse woning met maximaal twee slaapkamers of naar een gelijkvloerse multifunctionele (MF) woning met twee slaapkamers boven en één slaapkamer en badkamer beneden. 

Heeft u een inkomen onder de € 44.035 (eenpersoons-huishouden) of € 48.625 (meerpersoonshuishouden) dan blijft uw kale huurprijs minimaal gelijk ook al is de nieuwe woning duurder. U moet dan wel op dit moment in een eengezinswoning wonen met minimaal twee slaapkamers. Deelnemers krijgen voorrang op de doorstroomwoningen die worden aangeboden via www.woongaard.com. U moet zelf reageren.

Veel gevraagd over Doorstroomregeling

Waarom een doorstroomregeling?

Algemeen

Met onze doorstroomregeling willen wij graag de doorstroming bevorderen. Huurders van 55 jaar en ouder en in een eengezinswoning wonen, krijgen zo de mogelijkheid om met voorrang te verhuizen naar een andere woning. Hierdoor komt een woning beschikbaar voor gezinnen.

Welke woningen zijn doorstroomwoningen?

Algemeen

Zodra een woning beschikbaar komt, toetsen we of de woning voldoet aan de voorwaarden van het doorstroomregeling. Is de woning gelijkvloers? Heeft het maximaal 2 slaapkamers of is het een levensloopbestendige woning met slaapkamer en badkamer op de begane grond? Daarna besluiten we of de woning wordt geadverteerd met voorrang voor doorstroomkandidaten. Dit doen we door te kijken naar het woningaanbod van de afgelopen periode. Hebben we in die periode al veel woningen geadverteerd met voorrang voor het doorstroomregeling? Dan bieden we woningen ook aan niet-doorstromers aan. Zo maken woningzoekenden die niet kunnen deelnemen aan de doorstroomregeling, ook kans op een gelijkvloerse woning.

Wat is de doorstroomregeling?

Algemeen

De doorstroomregeling houdt in dat huurders van 55 jaar of ouder met voorrang kunnen verhuizen naar een kleinere woning met maximaal 2 slaapkamers of een levensloopbestendige woning met slaapkamer en badkamer op de begane grond. De grotere woning komt op deze manier vrij voor een gezin, zodat zij meer ruimte hebben. Dit gezin laat ook een woning achter en deze komt dan vrij voor een starter of een kleiner huishouden. Iedereen 'stroomt door'. Vandaar de naam doorstroomregeling.

Welke voordelen zijn er voor u als u deelneemt?

Algemeen

 • U gaat wonen in een kleinere woning met maximaal 2 slaapkamers of een levensloopbestendige woning; 
 • U krijgt voorrang op andere woningzoekenden bij doorstroomwoningen;
 • Uw kale huurprijs blijft minimaal gelijk wanneer uw huishoudinkomen lager is
  dan € 44.035 (eenpersoonshuishouden) of € 48.625 (meerpersoonshuishouden); 
 • Is uw huishoudinkomen hoger dan € 44.035 of € 48.625? Dan krijgt u wel voorrang, maar u betaalt dan de huurprijs die vermeld staat in de advertentie. Uw inkomen mag niet hoger zijn dan maximaal € 60.770 (eenpersoonshuishouden) of € 81.415 (meerpersoons)
 • Zonder de doorstroomregeling kunt u met een inkomen vanaf € 44.035 (eenpersoonshuishouden) of € 48.625 (meerpersoonshuishouden) alleen een vrije sector huurwoning huren.

Wanneer kunt u meedoen?

Algemeen

 • U bent 55 jaar of ouder;
 • U huurt nu een sociale eengezinswoning bij Thius met minimaal 2 slaapkamers;
 • Uw inkomen is maximaal € 60.770 (eenpersoonshuishouden) of € 81.415 (meerpersoons).
 • U wilt binnen 1 à 2 jaar verhuizen naar een gelijkvloerse woning.
 • U staat ingeschreven als woningzoekende bij Woongaard of u gaat zich inschrijven bij Woongaard (dit kan via de website van Woongaard). U hoeft uw relatienummer niet op het antwoordformulier in te vullen (dat doen wij voor u). 
 • U kunt zelf reageren op een woning met het doorstroomlogo.

 

Welke huurprijs ga ik betalen?

Algemeen

Uw kale huurprijs blijft minimaal gelijk wanneer uw huishoudinkomen lager is dan €48.625. Is de huurprijs van de geadverteerde doorstroomwoning lager dan uw huidige kale huurprijs? Dan betaalt u de huur zoals vermeld is in de advertentie.
Is uw huishoudinkomen hoger dan €48.625? Dan krijgt u wel voorrang, maar u betaalt dan de huurprijs die vermeld staat in de advertentie.
Zonder de doorstroomregeling kunt u met een inkomen vanaf €48.625 alleen een vrije sector huurwoning huren.

Wat als ik toch niet wil verhuizen?

Algemeen

Als u toch niet wilt verhuizen verandert er niets. U hoeft niet te verhuizen. U mag gewoon in uw woning blijven wonen, ook als u zich aangemeld heeft.

Heeft u gereageerd op een woning, maar de woning bevalt na bezichtiging toch niet? Dan mag u de woning ook weigeren.