Warmtepompen

Wat is een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Dit kan een warmtepomp ook als het buiten maar een paar graden warm is. De buitenunit staat buiten, in de tuin. De binnenunit is een kast die naast de cv-ketel komt te hangen. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de woning. Alleen voor het verwarmen van kraanwater en tijdens extreem koude dagen, springt de HR-ketel aan. Omdat de warmtepomp op heel koude dagen nog hulp nodig heeft van de HR-ketel noemen we het een hybride warmtepomp.

Isoleren en uitleg geven

De woningen die meedoen aan de proef zijn goed geïsoleerd. Dat is nodig, want anders levert het niet voldoende resultaat. Nadat de pomp is geplaatst, krijgen de huurders bezoek van projectleiders Rini Romijnders en Gert Klaassen en energiecoach Elloïse Plagge van Thius. Ze leggen uit hoe de warmtepomp werkt. En hoe je het beste duurzaam kunt verwarmen. ‘Wij willen van dit project leren en zijn blij dat deze huurders daaraan meewerken.’

Geluid voorkomen

Huurders maken zich soms zorgen om geluidsoverlast van de buitenunit. Gelukkig zijn deze units al veel stiller dan enkele jaren geleden. Ze voldoen aan de nieuwste normen. Ook is er al veel geleerd. Zo krijgt de buitenunit een extra kast. Door te zorgen dat hij stevig staat en niet kan schudden of trillen, is er nog minder geluid.