Ventileren

Ventileren is een continu proces waarbij verse lucht in uw huis komt. Ventileren kan op een natuurlijke manier of op een mechanische manier. Een goede ventilatie is belangrijk voor een goed binnenklimaat. In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Veel gevraagd over Ventileren

Schimmel en vochtplekken voorkomen en tegelijkertijd energie besparen!

Algemeen

U kunt schimmel voorkomen door uw woning goed te ventileren. Hierdoor wordt er verse lucht aan uw woning toegevoegd en wordt vochtige lucht afgevoerd. Schimmel en vochtplekken krijgen hierdoor minder kans om zich te verspreiden in uw woning. Bijkomend voordeel van goed ventileren is dat u bespaart op uw stookkosten. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht te verwarmen. Tenslotte is het beter voor uw gezondheid om goed te ventileren.

Ik heb last van schimmel of vochtplekken in mijn woning. Wat kan ik doen?

Algemeen

Schimmels en vochtplekken worden meestal veroorzaakt door te weinig ventilatie. Ze ontstaan vaak als eerste in natte en vochtige ruimtes, bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer. U kunt de schimmel afnemen met warm soda water. Dit doodt de schimmel. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. In sommige gevallen blijft de schimmel terugkomen. U kunt dan contact met ons opnemen, dan komen wij langs om de situatie te beoordelen.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel ‘onzichtbaar’ vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse zo’n tien liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de ‘gebruikte’ lucht. Tegelijk komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

  • Bobbelend behang.
  • Schimmel op muren of plafond.
  • Schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.

    Let u er dus op dat u goed ventileert. Dit zorgt voor een gezonder klimaat in huis.

Tips voor goed ventileren.

Algemeen

Handige tips:

  • We geven u hierbij een aantal huishoudelijke tips voor een gezond klimaat in huis:
  • Droog de was buiten. Als u in huis de was droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd. 
  • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek.